Полската банка за развитие (BGK) би имала интерес към инвестиция вядрена централа

...
Полската банка за развитие (BGK) би имала интерес към инвестиция вядрена централа
Коментари Харесай

Полската банка за развитие би имала интерес към инвестиция в ядрена централа в България

Полската банка за развитие (BGK) би имала интерес към инвестиция вядрена централа в България, съобщи в новия епизод на „ На всяка цена “ е заместник-председателят на Управителния съвет Павел Нерада . Базираната във Варшава банка е една от първите, които към този момент са обезпечили капитал за основания в Люксембург финансов капиталов фонд по самодейността „ Три морета “, който разполага с капитал за вложения за към един милиард евро. Септември предходната година Министерският съвет одобри решение, с което дефинира българската вноска във фонда да бъде 20 милиона евро и да бъде направена през Българската банка за развиване. 

Полският банкер изясни, че план от най-замърсяващите промишлености като въглищните централи не може да бъде подсилен, само че природният газ и нуклеарната сила се смятат за преходни, тъй че добър план с този тип енергоносители би бил прегледан, коментира Нерада. 

Енергетика, превоз, дигитализация 

„ Това е типичен финансов капиталов фонд. Той купува акции. Начинанието е изцяло с комерсиална цел, което значи, че всички планове, в които фондът влага, би трябвало да носят облага на акционерите. Тези планове би трябвало да са свързани със стратегическите цели на самодейността „ Три морета “ – т.е.: енергетика, логистика и превоз и цифровизация. Важен детайл от тази тактика е, че плановете, които ще бъдат финансирани посредством акционерен капитал, би трябвало да са удобни за повече от една страна или евентуално са нужни най-малко две страни, които ще завоюват от финансирания план “, изясни Нерада. 

По думите му към този момент са направени вложения в три плана, единият от които е за слънчеви паркове, в това число и в село Караджалово, Пловдивско. 

Фондът е оценил над 200 плана в района, а до края на годината се чакат вложения в още два. 

 Павел Нерада


Фондът – политически независим 

„ Първото тримесечие или най-късно доникъде на идната година фондът ще бъде показан и на пазара, с цел да набере финансиране сред три и пет милиарда евро от вложителите. Един от класическите въпроси, които получаваме, е обвързван с политическото въздействие. Инвеститорите се питат по какъв начин могат да влагат парите си някъде, където може да се вземе политически стимулирано решение. Истината е, че фондът е структуриран по метод, по който това няма по какъв начин да се случи. Това е завършено в тактиката на фонда, където ясно е написано какви са правата на мениджърите и какъв е гласът на вложителите. Също по този начин имаменива на надзорна оценка, тъй че на практика никой не може да промени оценката с претекстове, разнообразни от пазарните “, обясни Нерада.

Банкови облигации в отговор на пандемията

„ Това е наш дълг, само че от позиция на салдото на банката е обезпечен от страната. Това значи, че в случай че не го обслужваме, може да стане проблем и за бюджета, който да извърши заплащанията “, изясни полският банкер. 

Целия диалог с Павел Нерада, заместник -председател на Управителния съвет на Полската банка за развиване, може да чуете в звуковия файл. 

Всички епизоди на подкаста " На всяка цена " можете да слушате:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР